Wednesday, February 1, 2012

Κερατέα, ένας χρόνος μετά...


 της Ντίνας Μπατζιά

Αν και πιστεύω πως δεν ταιριάζουν στην Κερατέα ούτε οι επέτειοι, ούτε τα μνημόσυνα, αλλά ούτε και οι απολογισμοί –πόσο μάλλον όταν τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο αγώνας συνεχίζεται- είμαστε όλοι μας εδώ σήμερα , ένα χρόνο μετά την εισβολή και άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής του κράτους στην Κερατέα και όλη τη Λαυρεωτική, στην πόλη, τη φύση της και τους κατοίκους, περισσότερο για να δηλώσουμε αυτό ακριβώς: ότι ο αγώνας συνεχίζεται, ΚΑΙ να επικαιροποιήσουμε μες τις δύσκολες ώρες που περνά ο λαός το σύνθημα: «Να γίνει Κερατέα κάθε γειτονιά» ή «Όλη η Ελλάδα να γίνει Κερατέα».

Τόσο σαν δημοσιογράφος, όσο και σαν μέλος της ομάδας Art Resistance, το θέμα της Κερατέας το έζησα μέσα από την αντοχή και το πείσμα των κατοίκων στα οδοφράγματα της Λαυρίου τις παγωμένες μέρες και νύχτες του περσινού χειμώνα, μέσα από την 4μηνη επιμονή τους και το σθένος τους να εμποδίσουν τα σχέδια κυβέρνησης και άπληστων μεγαλοεργολάβων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, μέσα από την αλληλεγγύη και την ενότητά τους αν και προέρχονταν από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις.

Έζησα την αξιοπρέπεια των ανθρώπων εδώ, την φιλοξενία τους, την αποτελεσματικότητα τους τον περασμένο Απρίλιο όταν διοργανώναμε από κοινού το keatea Art Resistance Festival.

Είδα την αμεσοδημοκρατική λειτουργία τους, με συνελεύσεις, συντονιστικό, αυτοοργάνωση και συλλογικοποίηση της δράσης, πρωτοφανή κινηματικά χαρακτηριστικά για τον τόπο μας.

Έζησα τη γέννηση μιας νέας εμπειρίας αντίστασης, στην οποία το λαϊκό κίνημα έδωσε χαρακτηριστικά σύγκρουσης απέναντι στην καταστολή και την χωρίς την παραμικρή κοινωνική συναίνεση προσπάθεια εφαρμογής αναχρονιστικών σχεδίων για τα απορρίμματα.

Είδα όμως και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, με προτάσεις, μελέτες, με συμμετοχή σε άλλες συλλογικότητες και πρωτοβουλίες για το ίδιο θέμα.

Από την άλλη είδα και τις μάχες που έδωσαν απέναντι στην αποσιώπηση, καθώς και την καταδίκη από τα περισσότερα μμε, για το ζήτημα εδώ, με δημιουργικότητα. Δημιούργησαν εργαλεία επαφής με την κοινωνία, δεκάδες sites, blogs και σελίδες στα social media, εκδηλώσεις πολιτισμού.

Έζησα τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας και μέσα από τη συμπαράσταση χιλιάδων κόσμου απ΄όλη την Ελλάδα που φώναζε «να γίνει Κερατέα η κάθε γειτονιά». Επίκαιρο παρά ποτέ το σύνθημα.

Γιατί, ναι, η Κερατέα νίκησε. Τη μάχη όμως. Ο πόλεμος είναι εδώ, είναι για όλους μας, είναι και πάλι κοινός ο εχθρός, είναι κάθε επιχείρηση λεηλάτησης του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Ο αγώνας της Κερατέας απέκτησε συμβολική διάσταση. Είναι μοιραίο λοιπόν, όπως πέρσι είπατε «όχι, δεν θα περάσουν», να το πείτε πάλι παντού. Είστε καταδικασμένοι, θα έλεγα, όπως όλοι μας, να μην αφήσουμε να περάσει ότι καταδυναστεύει τη ζωή μας και υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας.



Αυτά λοιπόν. Να πω ότι η Art Resistance είναι και θα είναι εδώ, σ΄αυτό το πρωτοφανές μέτωπο αντι-εξουσίας, και θα είναι παντού, όπου η ίδια η κοινωνία, ο λαός, παίρνει τη ζωή του στα χέρια του. Να σας ευχαριστήσω για την ευγένεια ψυχής και τη φιλοξενία σας, πάνω απ΄όλα για τις νέες εμπειρίες αντίστασης που διδαχθήκαμε.

Και για όσους καταλαβαίνουν «Νουκ Ντο Σκόιν»


ΤΟ PROJECT ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ 10 ΚΑΙ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


Ένας χρόνος από την αστυνομική εισβολή κι επίθεση στην Κερατέα.

Η πόλη σήμερα χωρίς το “κτήνος” της καταστολής και των μεγάλων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Η πόλη σήμερα με το “κτήνος” της λεηλάτησης της ζωής μας και του περιβάλλοντος, όπως όλη η χώρα.

Ο αγώνας του λαού της Κερατέας βρήκε συμπαραστάτες χιλιάδες κόσμου απ' όλη την Ελλάδα και η δικαίωσή του με την ματαίωση του σχεδίου εγκατάστασης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο και την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής, απέκτησε συμβολική διάσταση. Και απέδειξε ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, με δύναμη, αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και συλλογικοποίηση της δράσης, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Στην Κερατέα και παντού παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Για έναν νέο κόσμο, όπου η δικαιοσύνη δεν είναι ο νόμος του ισχυρού, όπου το περιβάλλον δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας,. Έναν κόσμο που θα σέβεται τη μνήμη και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, την ίδια τη ζωή. Και μια κοινωνία που θα στηρίζεται στην ισότητα, την αλληλεγγύη, την άμεση δημοκρατία.

Η Art Resistance, η πρωτοβουλία καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε με κοινό στόχο την αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας και διοργάνωσε μαζί με τη Συντονιστική Αγώνα το KERATEA ART RESISTANCE FESTIVAL τον περασμένο Απρίλιο, βρίσκεται ξανά στην Κερατέα, στο Μπλόκο ΒΙΟΠΑ της Λεωφόρου Λαυρίου, με αφορμή τον ένα χρόνο από την εισβολή των ΜΑΤ στην πόλη.

Είμαστε και πάλι εδώ “ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ”. Γιατί θεωρούμε πως πολιτισμός δεν είναι μόνο η παραγωγή έργων τέχνης, αλλά πως μετουσιώνουμε τα ίδια τα έργα σε αντίσταση και αλληλεγγύη.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε επιχείρηση τρομοκράτησης από κυβέρνηση, κράτος, συμφέροντα του κεφαλαίου και οποιουδήποτε έχει στόχο να καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης και να υποβαθμίζει τις ζωές μας και το μέλλον μας. Γιατί η Τέχνη Είναι Αντίσταση.

Στρέφουμε τα μάτια στην Κερατέα, κι εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας συμμετέχοντας ενεργά στο πλευρό των κατοίκων και των ακηδεμόνευτων κινημάτων, όπου και παντού.

Και δεδομένου ότι ο αγώνας της Κερατέας ξεπέρασε τα τοπικά σύνορα κι αναδείχθηκε σε σύμβολο αγώνα ενάντια σε ότι μας υποβαθμίζει, στρέφουμε τα μάτια μας παντού: σε όλες τις πλατείες και τις λαϊκές συνελεύσεις, στα κινήματα πολιτών και τους κοινωνικούς χώρους, σε κάθε κραυγή άρνησης στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων, σε κάθε φωνή ελπίδας κι αντιεξουσίας που συνηχεί παντού όλο και περισσότερο.

artresistance@yahoo.com https://www.facebook.com/artresistance http://kerateaartres1stance.blogspot.com/







 

No comments: