Friday, February 3, 2012

Και όμως!!! Δικαίωσε τη Γερμανία η Χάγη

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
Εκδόθηκε ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την υπόθεση της αποζημίωσης από το γερμανικό κράτος των θυμάτων στο Δίστομο.Το δικαστήριο εξέταζε σήμεραι τις αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, όπου δικαιώθηκαν οι απόγονοι των θυμάτων, ύστερα από προσφυγή τους. Για τις αποφάσεις αυτές οι Γερμανοί ζητούν την ακύρωση, επικαλούμενοι το καθεστώς της ετεροδικίας.
Υπενθυμίζουμε πως τα ιταλικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, που έγιναν την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μία από αυτές, αφορούσε στην εκτέλεση, επί ιταλικού εδάφους, της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία είχε επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου, αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί επί ελληνικού εδάφους. Δηλαδή, οι Ελληνες πολίτες χρειάστηκε να προσφύγουν στα ιταλικά δικαστήρια για να δικαιωθούν, γιατί οι ελληνικές αρχές τους στέρησαν αυτό το δικαίωμα, της κατάσχεσης δηλαδή περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις.
Στην εκδίκαση της υπόθεσης από το ΔΔ της Χάγης υπήρξε ελληνική παρέμβαση στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας - Ιταλίας, που η έκβασή της αφορά στις ελληνικές διεκδικήσεις. Η σχετική δικαστική διαδικασία ξεκίνησε στις 12/09/2011. Η υπόθεση έφερε και πάλι στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της Ελλάδας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.

Ο ευρωπαικός τύπος, αναφερόμενος στο θέμα, γράφει:
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «Πόσο κοστίζει η δικαιοσύνη;» και υπότιτλο «Τα θύματα των Ναζί πιθανόν να έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα πληρώνει μέχρι τώρα η Γερμανία».
Και η εφημερίδα La Croix δημοσιεύει άρθρο του Vincent De Féligonde με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Μεταπολεμικά η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε όλα τα χρέη της» στο οποίο ο φιλοξενεί τις απόψεις του Γερμανού ιστορικού Albrecht Ritchl, καθηγητή στο London School of Economics. Στον υπότιτλο του άρθρου υπογραμμίζεται ότι «Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό Αlbrect Ritchl, καθηγητή στο London School of Economics το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της χώρας του μετά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

No comments: