Wednesday, January 30, 2008

Εκει στη Μεσσηνία...

Και να που υπάρχουν και καλές ειδήσεις, κι ας μη περνούν στα πρωτοσέλιδα ή στα δελτία ειδήσεων. Πόσο μάλλον αυτή την εποχή με τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, τη σήψη. Ο λόγος για την τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, που γεμίζει ελπίδες για να μη περάσει κάθε άλλο παρόμοιο σχέδιο ανά την Ελλάδα: η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο κρίνει αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση για χαρακτηρισμό ως ΠΟΤΑ Μεσσηνίας μια περιοχή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό.
Η απόφαση αναπτέρωσε το ηθικό όσων αγωνίστηκαν για την υπόθεση –εκεί που πίστευαν όλοι πως είναι πια αργά, τα έργα έχουν αρχίσει- και απέδειξε σε όλο το κόσμο πως δεν υπάρχουν ισχυροί κι ανίσχυροι σε μια δημοκρατία. Απέδειξε στους πολίτες πως μπορούν να εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και πως μπορούν και να κερδίσουν στην αντιπαράθεσή τους με τους ισχυρούς, επιχειρηματίες και κράτος.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως παραβιάζει το Σύνταγμα η νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα χαρακτηρισμού μιας περιοχής, εντός ή εκτός σχεδίου, ως Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός. Με την έγκριση και μόνο κάποιων γενικών κατευθύνσεων τουριστικής πολιτικής, χωρίς χωροταξική μελέτη, σε περιοχές με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα, αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν η προσφυγή ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου της Μεσσηνίας, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους. Αυτές τις απαλλοτριώσεις είχαν αποφασίσει οι υπουργοί Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, υπέρ της επιχείρησης για τη δημιουργία της ΠΟΤΑ.
Μιλάμε για την μεγάλη τουριστική επένδυση, «μύθος» χαρακτηρίστηκε, για τη Μεσσηνία, ύψους 325 εκατ. Ευρώ, η οποία πραγματοποιείται στις περιοχές των δήμων Γαργαλιάνων, Νέστορος, Πύλου και Πεταλιδίου, σε τρία τμήματα έκτασης 1450 στρέμματα το καθένα. Μέσα στις περιοχές αυτές , ο ιστορικός και φυσικός χώρος του όρμου Ναυαρίνου, αρχαιολογικοί χώροι, ο βιότοπος της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβας, παραποτάμια και ποτάμια οικοσυστήματα, περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 όπως η Βοιδοκοιλιά. Το σχέδιο κατασκευής και εκμετάλλευσης ΠΟΤΑ ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Βασιλείου Κωνσταντακόπουλου και περιλαμβάνει έξι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ, λίμνες, πισίνες, αθλητικά κέντρα. Θα αναπτυχθεί σε δύο παραλιακές εκτάσεις, με πρόσωπο άνω των χιλίων μέτρων σε παραλία, στον κόλπο της Σφακτηρίας. Επίσης, παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 17.500 τ.μ. στο τμήμα Ρωμανού και 40.000 τ.μ. στην Πύλο. Από το κόστος των 325 εκατ. ευρώ, το 45% το βάζει το κράτος.
Η εταιρεία του εφοπλιστή κ. Βασ. Κωνσταντακόπουλου αρχίζει να αγοράζει γη από τη δεκαετία του 1980, συνεχίζει εντατικά, όπου δεν του πουλάνε καταφέρνει να πάρει απόφαση για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, και παρουσιάζει το επενδυτικό σχέδιο. Οι εφορίες αρχαιοτήτων εισηγούνται αρνητικά, αλλά το ΚΑΣ αποφασίζει θετικά για την επένδυση. Η τοπική κοινωνία, κόσμος που έχει ανάγκη, τον βλέπει σαν σωτήρα για την ανάπτυξη της περιοχής και για την ανεργία. Ούτε στα έργα δεν πήρε ντόπιους. Οι βουλευτές του νομού και τα περισσότερα κόμματα πείθονται για τη μεγάλη επένδυση. Τροποποιήσεις νομοσχεδίων, όπου η επένδυση σκόνταφτε σε περιβαλλοντικά ή αρχαιολογικά θέματα. Η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας αντιτίθεται από την αρχή. Το έργο εντάσσεται στο Β΄ ΚΠΣ με 50 δις και το 2001 με ΚΥΑ χαρακτηρίζονται οι περιοχές της ΠΟΤΑ, οριοθετούνται, εγκρίνονται οι χρήσεις γης. Το Β΄ ΚΠΣ τελείωσε χωρίς να αρχίσει το έργο κι εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ με 60 δις. Το χωροταξικό του Σουφλιά έδινε στην εταιρεία τη δυνατότητα για απαλλοτριώσεις εκτάσεων, του δίνει καλύτερο συντελεστή εκμετάλλευσης. Η κύρωση των τεσσάρων επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για να ξεκινήσει η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έγινε το Μάρτη του 2007 από τη Βουλή, που ψήφισε (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) το σχέδιο νόμου με θέμα την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο του επενδυτικού σχεδίου. Συνασπισμός και ΚΚΕ καταψήφισαν. Σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας να περνάνε τροποποιήσεις για χάρη του κ. Κωνσταντακόπουλου, θα πει πολύς κόσμος. Απογοήτευση στο κίνημα, αφού εκτός από τους περιβαλλοντικούς όρους που δεν τηρούνται –κατασπατάληση νερών, προστατευόμενες περιοχές, φυσικό κάλλος- αυτά τα μοντέλα ανάπτυξης απειλούν κι άλλες περιοχές: Νήες Μαγνησίας, Μονή Τοπλού Λασίθι, Έξαρχο Λοκρίδας κ.ά. Μέχρι που ήρθε η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και κάτι αλλάζει…

2 comments:

Dimitris said...

Το χειρότερο όλων είναι οτι η επένδυση αυτή επιδοτείται από το ελληνικό κράτος σαν πόλος ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια...

Anonymous said...

ΣΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΟ…

Κράτος και κεφάλαιο δείχνουν ξανά τα δόντια τους και κατασπαράζουν… τη Μεσσηνία. Στους δήμους Γαργαλιάνων, Νέστορος, Πύλου και Πεταλιδίου υλοποιούνται τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες με πισίνες και γήπεδα γκολφ.
Κάτι η ανομβρία, κάτι οι παράνομες γεωτρήσεις, πηγές και χωριά μένουν χωρίς νερό την ίδια στιγμή που μεγάλο τμήμα των υδάτινων πόρων απορροφάται από τον ταξικό εχθρό για πότισμα γκαζόν και γέμισμα πισινών αναμένοντας την ελίτ του καπιταλισμού να επικροτήσει και να σφραγίσει αυτή τη λεηλασία.
Οι περιοχές αυτές βρίσκονταν υπό την προστασία του Δικτύου Natura 2000. Αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν προστατευόμενα είδη ζώων και φυτών που είναι σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών και των εργολάβων.

Αυτό που αυτοί χαρακτηρίζουν ποιοτική αναβάθμιση του τόπου μας, εμείς το χαρακτηρίζουμε εξαπάτηση και εκμετάλλευση. Δε θα φύγουμε εμείς από τη γη μας αλλά αυτοί που καίνε, χτίζουν, κλέβουν, λεηλατούν και εξαγοράζουν την αξιοπρέπεια μας.

Ούτε βήμα πίσω,
το πηγάδι άδειασε…. και χωράει πολλούς.